Ontmoetingshuis Vuursteenhof met sedumdak
Milieuvriendelijk en biobased

Ontmoetingshuis Vuursteenhof

Op het centrale eiland van de Vuursteenhof in Oosterwold (ook wel Tiny House Farm genoemd) is een gemeenschappelijk ontmoetingshuis gerealiseerd waarvan 31 huishoudens gebruik kunnen maken. Naast een gezamenlijke woonkamer met keuken is er ook plek voor een fitnessruimte, een wasruimte, een douche, een toiletgroep en een berging. Dankzij deze gemeenschappelijke voorzieningen kunnen de omliggende woningen zelf kleiner zijn (Tiny Houses). Het ontmoetingshuis kan ook gebruikt worden als bezoekerscentrum en verhuurlocatie. Ontmoetingshuis Vuursteenhof is een gezamenlijk eigendom van alle bewoners van de Vuursteenhof.

Milieuvriendelijk en biobased

Het dak van het ontmoetingshuis is voorzien van een sedum natuurdak, waardoor het gebouw mooi in de landschappelijke omgeving opgaat. De sedumplantjes versterken tevens de biodiversiteit in de directe omgeving. Het gebouw is grotendeels gemaakt van biobased materialen, waaronder een volledig houten constructie en houten gevelbekleding. Als bouwmethode is gekozen voor zogenaamde Finnjoist liggers, waarmee op een slimme manier grote prefab elementen zijn samengesteld, Hierdoor kon het gebouw in enkele dagen worden opgebouwd en wind- en waterdicht worden gemaakt. Dak en gevels zijn voorzien van een dik isolatiepakket, waardoor zeer hoge isolatiewaarden worden gehaald (Rc=10m2K/W). Op het centrale eiland is een gemeenschappelijk helofytenveld gemaakt waar het rioolwater op natuurlijke wijze wordt gezuiverd. De omliggende vijverpartij fungeert als waterbuffering voor de hele wijk.

Zelfvoorzienend wonen

Oosterwold is een groen, agrarisch gebied tussen Almere en Zeewolde. Hier wordt de gebiedsinrichting geheel aan het eigen initiatief overgelaten. Initiatiefnemers in Oosterwold zoeken alles zélf uit en gaan hier vervolgens ook eigenhandig mee aan de slag. Hoe Oosterwold er in de toekomst uitziet, weet dan ook nog niemand. Dat wordt bepaald door het eigen initiatief. Een van deze initiatieven is de Vuursteenhof, een zelfvoorzienend wijkje met 31 kleine huizen (tiny houses). Het ontmoetingshuis vormt het hart van de Vuursteenhof en is gelegen op het centrale eiland. Op het centrale eiland bevindt zich een gemeenschappelijk helofytenveld waar het rioolwater op natuurlijke wijze wordt gezuiverd. De vijverpartij om het eiland fungeert als waterbuffering voor de hele wijk. De bewoners leven (deels) van stadslandbouw door zelf groente en fruit te verbouwen.

  • Type: Nieuwbouw
  • Opdrachtgever: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
  • Locatie: Oosterwold, Almere
  • Programma: Woonkamer, fitness, wasruimte, douche, toiletten, opslag
  • Maat: 12,4×12,4m – 154m2 bvo – 648m3
  • Bouwer: Bouw 2000
  • Status: Voltooid
  • Projectteam: Sander van Veen / Daan Fröger / Ernst Fröger
  • Foto’s: Eppo Karsijns / Dieter Blok
Ontmoetingshuis met bewoners
Entreeweg naar ontmoetingshuis
Houten gevel met helofytenveld
Houten gevel met helofytenveld
Aanzicht driehoekige gevel met aflopend dak
Aflopend dak naar tuin
Ontmoetingshuis Vuursteenhof met bewoners
Bewoners aan het werk op het collectieve eiland
Verbindingsbrug naar centrale eiland
Verbindingsbrug eiland
Ontmoetingshuis Vuursteenhof fragment sedumdak
Fragment sedumdak
Interieur met keuken en vierkante ramen
Interieur ontmoetingshuis
Grote glazen gevel
Interieur ontmoetingshuis
Interieur met keuken en pingpongtafel
Interieur ontmoetingshuis