Morgen wordt vandaag ontworpen

De gebouwen die we vandaag ontwerpen, hebben impact op de wereld van morgen. Hoe kunnen we die impact zo positief mogelijk maken? Kunnen we beter, duurzamer en slimmer bouwen? Deze vraag staat – samen met een grote fascinatie voor techniek – centraal in ons werk. Onze projecten worden gekenmerkt door inventieve ontwerpoplossingen en een onderzoekende aanpak. Deze aanpak leidt tot duurzame gebouwen die goed in elkaar zitten en klaar zijn voor de uitdagingen van morgen.

Innovatief bouwen

Onze ontwerpoplossingen zijn vaak gebaseerd op innovatieve, industrieel geproduceerde bouwsystemen en elementen. Wij denken dat industrieel bouwen niet alleen kan bijdragen aan een klimaatvriendelijker en efficiënter bouwproces, maar ook resulteert in esthetisch aantrekkelijke en kwalitatief hoogwaardige gebouwen. Een mooi voorbeeld is het grotendeels in de fabriek geprefabriceerde woonconcept Lofthome: een zeer energiezuinige, uiterst efficiënt gebouwde en flexibel indeelbare woning. Of het volledig houten ontmoetingshuis dat is opgebouwd met industrieel vervaardigde, biobased bouwelementen.

Slim hergebruiken

We zijn van mening dat er in Nederland te makkelijk wordt gekozen voor sloop-nieuwbouw. Een bestaand gebouw is vaak nog goed genoeg om (deels) te hergebruiken. We zien het als een prachtige uitdaging om gedateerde gebouwen een nieuw leven te geven en – door middel van slimme ingrepen – weer geheel te laten voldoen aan de eisen van deze tijd. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan bij het vernieuwbouwproject Heemwijck te Oegstgeest, waar het bestaande casco de basis vormt voor een fris nieuw wooncomplex.

Studio van veen kunnen we beter, duurzamer en slimmer bouwen?
Milieuvriendelijk ontmoetingshuis gemaakt met slimme geprefabriceerde houten elementen

Over ons architectenbureau

Studio van Veen dat wordt geleid door Sander van Veen. Hij is opgeleid als bouwkundig ingenieur aan de HTS van Amsterdam en vervolgde zijn opleiding met een master in Architectuur aan de Academie voor Bouwkunst in Amsterdam. Na uitgebreide ervaring te hebben opgedaan bij o.a. Paul de Ruiter Architecten, was hij tussen 2008 en 2024 partner bij Blok Kats van Veen Architecten (bkvv architecten). In 2024 is bkvv architecten overgegaan in afzonderlijke ontwerpbureaus, waaronder het architectenbureau Studio van Veen.

Waar we goed in zijn:

  • Ontwikkelen van geprefabriceerde, energiezuinige concepthuizen;
  • Realiseren van toekomstbestendige, klimaatvriendelijke gebouwen.
  • Bedenken van slimme vernieuwbouw oplossingen voor naoorlogse woongebouwen;
  • Onderzoeken van mogelijkheden om bestaande casco draagstructuren te hergebruiken;
  • Verduurzamen van de bestaande woonvoorraad;
  • Opzetten en begeleiden van collectieve duurzame buurtinitiatieven;
  • Ontwerpen van milieuvriendelijke gebouwen die gemaakt zijn van biobased materialen;
  • Transformeren van traditionele bouwmethoden naar innovatieve bouwsystemen;

Samenwerken

Bij onze zoektocht naar slimmer bouwen en vernieuwing zijn goede samenwerkingen onmisbaar. Regelmatig werken we daarom samen met bouwers, producenten en vakgenoten. En die samenwerking begint wat ons betreft zo vroeg mogelijk in het proces. Vanuit onze rol als architect zijn we in staat om de bouwopgave niet alleen efficiënt en analytisch te benaderen maar ook vanuit een creatieve en inventieve invalshoek. We houden in onze ontwerpen rekening met maakbaarheid en bouwbaarheid. Om die reden nemen we bij voorkeur ook graag de technische uitwerking en engineering van een project in onze werkzaamheden mee.

Ruimte voor ontdekken

In ons streven naar slimmer bouwen en vernieuwing vinden we het belangrijk om de grenzen te verleggen. Studio van Veen is een architectenbureau waar ruimte is voor ontdekkingen. Het motto “Morgen wordt vandaag ontworpen” weerspiegelt onze ambitie en onze focus op vooruitgang. Dit betekent dat we ons continu bezighouden met het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor de gebouwen van vandaag én morgen. We doen onderzoek naar nieuwe woonvormen, materialen en bouwtechnieken. Soms blijft het bij een eenmalige test-case, maar regelmatig leidt de zoektocht tot een mooie ontdekking of een interessant vernieuwend project. Alle ontdekkingen, experimenten en onderzoeken verzamelen we in het VEENLAB, een archief met beelden, verhalen en ideeën.: van een Camperloft tot een Kashuis en van Kalkhennep tot….kijk zelf maar.

Studio van Veen ruimte voor ontdekken
Alle ontdekkingen, experimenten en onderzoeken verzamelen we in het VEENLAB

Kennismaken?

Ons architectenbureau werkt met veel plezier aan zowel kleine als grote bouwopgaven: van individuele woningen tot grootschalige (ver)nieuwbouw projecten. Dit doen we voor verschillende soorten opdrachtgevers, zoals particulieren, aannemers, ontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Het werkgebied van Studio van Veen is heel Nederland.